Ezeket Önnek is feltétlenül tudnia kell az izomsorvadásról!

Az izomerő kiesése és gyengülése izomsorvadást okoz. Állhat a háttérben valamilyen örökletes betegség, ideggyógyászati probléma, valamint magas fokú mozgáshiány is.

Ha az izmok huzamosabb ideig nincsenek megmozgatva, akkor sorvadásnak indulnak. Ilyen eset gyakran fordul elő műtétek és krónikus betegségek esetében, csakúgy, mint a csonttöréseket követő gipszelési időszakban. Ha a beteg egyáltalán nem mozog, akkor az izmok előbb-utóbb sorvadni kezdenek. amit csak a megfelelő gyógytornával lehet megelőzni.

Az izomsorvadás a beteg életét is veszélybe sodorhatja a felmerülő légzési-és nyelési nehézségek miatt. Bizonyos izomsorvadás fajták érinthetik a szív-és belső szervek izmait is.

A betegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, csupán a sorvadás folyamata lassítható bizonyos módszerek segítségével.

Miért alakul ki?

Az izomsorvadás az izomszövetet felépítő fehérjék kódolásában szerepet játszó gének működési zavarai miatt alakul ki. Ez minden esetben valamilyen genetikai mutáció eredménye, ami általában örökletes probléma, de bizonyos esetekben kialakulhat spontán is a magzatban vagy a petesejtben.

Kik a veszélyeztetettek?

Bárkinél, bármely életkorban jelentkezhet, azonban leggyakrabban mégis a fiúgyermekek körében fordul elő az izomsorvadás. Az örökletes tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában, ezért ha valakinek már előfordult az izomsorvadás a családjában, akkor nagyobb eséllyel betegedhet meg ő is.

Milyen szövődményekkel jár?

Ha az izomsorvadás a légzőizmokat is eléri, akkor az csökkenti a beteg élettartamát, és lélegeztetőgép válhat szükségessé, de sajnos még így is általában 40 éves koruk körül meghalnak az érintett betegek légzési elégtelenség következtében.

A táplálkozás is komolyabb gondokat okozhat  a fellépő nyelési nehézségek miatt.

Nagyfokú veszélyeket rejt magában az is, ha a szív izomrostjait is érinti a sorvadás.

Ha kerekesszékbe kényszerül a beteg, akkor sajnos még tovább romolhat az általános állapota, mivel az így bekövetkező mozgáskorlátozottság miatt még kevésbé tudja az izmait használni, ami okán azok tovább sorvadnak.

Hogyan lehet kezelni?

Sajnos napjainkban még nem gyógyítható a betegség, csupán lassítható annak lefolyása. így például csökkenthetőek az ízületi deformálódások, valamint meghosszabbítható bizonyos mozgásformák megléte a betegnél.

Szteroidokat alkalmaznak az izmok erejének javítására, és az izomsorvadás kialakulásának késleltetésére. Azonban ezeknek a szereknek a huzamosabb ideig és nagy dózisban történő alkalmazásával elvékonyodnak a beteg csontjai, így ezek a gyógyszerek növelik a csontritkulás kialakulásának a kockázatát is.

A gyógytorna elemi fontosságú a kezelés során, mivel a segítségével tovább megőrizhető az izmok működése és rugalmassága. Mindemellett pedig nélkülözhetetlenek a kezelés során a különféle gyógyászati segédeszközök, valamint ha szükséges, akkor a légzést megkönnyítő gépek alkalmazása is.

Sebészeti eljárásokat is alkalmaznak bizonyos esetekben, és akár pacemaker beültetésére is sor kerülhet.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Gaál László szerint:

    Nekem (pls) primér laterál szklerózist állapítottak meg. Rokkantsági ellátáson vagyok. Szeretnék ilyen betegségben szenvedővel eszmét cserélni, mivel ez nagyon ritka betegség. Email-on keresztűl.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]